מי משלם דמי תיווך- השוכר או המשכיר?
אם אתם כבר ותיקים בעולם השכירויות ויש לכם היסטוריה ועבר מפואר של מעברי דירה אולי אתם כבר יודעים את התשובה לשאלה הזו. אבל אם זו הפעם הראשונה שלכם ואתם מגששים את דרככם אל מחוץ לסינר של אמא, אז השאלה מי משלם דמי תיווך- השוכר או המשכיר, רלוונטית לכם מתמיד, שלא לומר קריטית, שכן מדובר בסכום כסף בלתי מבוטל. אז מה תפקיד המתווך ומי משלם את שכר התיווך, במאמר שלפניכם. בכיף.
שוכר- משכיר ומה שבניהם
יותר נכון מי שבניהם. הלא הוא המתווך.
נתחיל מתפקידו של המתווך- תפקיד המתווך, כשמו כן הוא, לתווך בעסקת נדל"ן בין המוכר לקונה כדי ששני הצדדים יהיו מרוצים מהעסקה. מדובר פה בעסקה גדולה. הבית העתידי שלכם. נכון זה לא הבית האחרון שתגורו בו ככל הנראה, ואולי לא בית חלומותיכם. אבל בכל זאת- המקום הבטוח שלכם. ואם החלטתם ללכת על עסקת תיווך חשוב שלא תתפשרו לא על המתווך ולא על העסקה. על המתווך חלות מגבלות סטטוטוריות וחובות הקבועות בחוק שעל פיהן עליו לנהל את עסקת התיווך מול הלקוח. בין אם מדובר בהשכרה או קניית נכס:
חובת הגינות וזהירות – על מתווך מקרקעין לפעול בנאמנות, הגינות ובדרך מקובלת, ולמסור ללקוח שלו כל מידע מהותי הנוגע לנכס. זו דרישת תום לב מצד המתווך, שמחויב להודיע לשוכר הפוטנציאלי אודות נקודות התורפה בעסקה.
דרישת הכתב – על המתווך להחתים את הלקוח על דף הזמנה לביצוע פעולות התיווך, שכולל את פרטי הצדדים, העסקה, התמורה ועוד. חתימה על טופס הזמנת שירותי תיווך בכתב היא דרישה מהותית מבחינת בתי המשפט, ומתווך שלא הקפיד עליה, לא זכאי לדמי תיווך.
בלעדיות – הלקוח והמתווך רשאים לסכם על הסכם בלעדיות במכירת או השכרת הנכס. לשם כך על המתווך להסדיר עניין זה במסמך נפרד בכתב, בו יפורטו תקופת הבלעדיות עליה הסכימו הצדדים בהתאם לחוק, ופעולות השיווק שינקוט בתקופה זו. תקופת בלעדיות בדירה לא עולה לרוב על 6 חודשים מיום ההזמנה ואף פוחתת לשליש מכך אם המתווך לא מבצע פעולות שיווק הקבועות בתקנות. מתווך לא יכול לכבול את ידיו של בעל הנכס מעבר לתקופה עליה הסכימו הצדדים בנוגע לבלעדיות.
מתי נשתמש בשרותיו של מתווך
לא כל עסקת שכירות נתמכת במתווך ופעמים רבות המהלך קורה מפה לאוזן, חבר מביא חבר סטייל והדירה מושכרת בפחות מדקה עם חוזה גנרי ובסיסי והכל טוב. מתי כן נמצא את עצמינו נעזרים במתווך? בד"כ כשיש לנו דירה להשקעה הממוקמת המרחק רב ממקום המגורים שלנו ואין באפשרות המשכיר (בעל הנכס) להגיע להראות את הדירה ולנהל את התהליך מקרוב. או להיפך- אנו גרים רחוק מהיעד החדש בו נרצה לגור, לצורך העניין- גרים בתל אביב ומעוניינים לשכור בקריות, לא מכירים כ"כ את האזור ומוגבלים בהגעה ספונטנית לנכסים, סביר להניח שמשרד תיווך בקריות יוכל לייצר לכם יום מרוכז של צפייה בדירות להשכרה על פי הקריטריונים שהעמדתם.
ולשאלת מיליון הדולר- מי משלם את דמי התיווך
חוק שכירות הוגנת עומד לצדו של השוכר. מכאן, החוק אומר שאם בעל הדירה הוא זה ששכר את שירותיו של המתווך, רק המשכיר (בעל הדירה) משלם את דמי התיווך. במצב זה, אסור למשכיר לגבות מהשוכר תשלום נוסף על הדירה, רק משום שהוא נעזר במתווך.
במידה והשוכר הוא זה שנעזר במתווך- חובת התשלום חלה עליו
במידה והמתווך מתנה את שירותיו בגביה גם מהצד השני, עליו להודיע על כך מראש על מנת לאפשר לצד שאינו הזמין את שירותיו לסרב.
הגיוני סך- הכל.